Ryby, obok mięsa, jarzyn i zbóż stanowią podstawowy składnik diety człowieka. W zależności od czasu oraz miejsca, procentowy udział potraw rybnych w jadłospisie może być rozmaity. W tej chwili, w naszym kraju ryby jada się nawet parę razy w tygodniu pod rozmaitymi postaciami. Może to być stereotypowe danie obiadowe złożone ze smażonych filetów, jakkolwiek także ryba pieczona, grillowana, sporządzana na parze. Inne potrawy rybne, to atrakcyjne potrawy ze śledzi solonych, których jest co bynajmniej tyle odmian, ile rejonów.
Adekwatnie każda figura, jaka w jakiś sposób zajmuje się gotowaniem, ma swój przepis na śledzia.
Sporo jada się sałatek śledziowych, a czasem świeże, smażone śledzie. Popularnością cieszą się też ryby wędzone – od najtańszych piklingów i makreli po ekskluzywnego wędzonego łososia, węgorza czy halibuta. Jeśli pragniesz kupić je w odpowiednie cenie, koniecznie wstąp na hurtownia rybna. Niestety ryby nie należą do produktów tanich, szczególnie ryby lepszych typów.
Dawniej słynny dorsz, ze względu na wyniszczenie populacji niekontrolowanymi połowami, stał się rybą raczej drogą. Najtańsze są rodzime płotki oraz sprowadzane z Dalekiego Wschodu ryby typu panga. Specjaliści dietetycy ostrzegają przed nadmiernym spożywaniem tych ryb, albowiem są one sztucznie hodowane i, jak wskazały badania laboratoryjne, nie zawsze dobrze karmione. U co wrażliwszych konsumentów zjedzenie mięsa pangi wywołuje odczyn alergiczny.